Корнелия Нинова в силно и емоционално слово на конгреса на БСП: Този свят трябва да се промени!

Корнелия Нинова в силно и емоционално слово на конгреса на БСП: Този свят трябва да се промени!

General 0 Comment
Корнелия Нинова в силно и емоционално слово на конгреса на БСП: Този свят трябва да се промени!
Вие искате да промените посоката на партията, вие сте на хранилка на ГЕРБ, каза още тя. Лидерът на червената партия завърши речта си пред конгреса цитирайки есе на писателя Николай Петев.

Да освободим народа си от веригите на една партия – алтернативността не е само в партийните платформи, а е въпрос за държавност и за държавници.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП.

Сваляне на ГЕРБ и предсрочни избори – стъпка за това е вот на недоверие към правителството, каза лидерът на БСП. Тя обясни, че ще предложи на Конгреса такова решение и ако той го утвърди, БСП ще започне разговори с останалите парламентарни групи.

„Можем ли ние като партия да заявим, че битката с ГЕРБ по оста ляво-дясно е абсолютно задължителна, но че вече не е достатъчна?“, попита Нинова. Тя поясни, че ГЕРБ в последните години е еманация на модела, който е резултат на политическите грешки на всички партии, участвали в последните години на прехода.

„Можем да останем и на равнището и на партийните си противоборства само с ГЕРБ, но можем и първи да бъдем държавници, да бъдем визионери“, каза Нинова. Преходът беше сгрешен, разбираме го и искаме да променим това, защото в резултат на грешни политики, на задкулисие, на лични интереси и корупция в тези години на прехода изчезваме като народ, заяви лидерът на БСП.

Тя разкритикува ГЕРБ, че са посегнали на свободата на словото, на мислене, на мнение.

„Позволяваш си да критикуваш властта, значи си хлебарка, която трябва да бъде смачкана. Искаш да разкриеш корупция на управляващите, това вече може и да е престъпление, защото корупцията е обект на национална сигурност“, коментира Нинова.

По думите й според управляващите, ако искаш да протестираш, ти си узорпатор и искаш да правиш държавен преврат.

„Това е ново модерно робство, то не идва отвън, то се прави тук от партия ГЕРБ, която си присвои държавата. Този модел има своите съюзници и той се самовъзпроизвежда“, заяви лидерът на БСП.

По думите й общественият дебат се измества от жълти новини.

Елемент от този модел е заличаването на опозиицята. Това минава през опити тя да бъде приобщена и нахранена, но ако не се поддаде, се преминава към разбиването и обезличаването й. Имитират се реформи, съдебна, здравна и образователна. Винаги представени като социална политика за увеличаване на средствата в тези сектори, но всъщност е предпоставка за увеличаване на кражбите. Ние не просто трябва да предложим лява алтернатива на дясната ГЕРБ, това е задължително. Ние имаме по-висока цел да освободим държавата и народа си от веригите, които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда, каза още Нинова.

Тя посочи, че народът трябва да бъде свободен. „Може да ни хареса нас, може да не ни избере, но да бъде свободен“, заяви Нинова.

По думите й алтернативността вече не е само противопоставяне на партийни платформи, а е въпрос за държавност. „И е въпрос за държавници“, коментира Нинова.

БСП е опозицията, но все още не е алтернативата, каза още лидерът на БСП.

„Нека чуем какво мислят нашите членове, нека чуем какво мисли партията по важни за държавата и БСП въпроси. Уважаеми другарки и другарки, на Конгреса през май 2016 и на заседанието му през февруари 2017 г. ние приехме да изготвим лява алтернатива на дясната политика на ГЕРБ. И сме го направили“, заяви Нинова.

„Не мислите ли обаче, не как се самооценяваме ние, а как ни оценяват нашите сънародници? Защо се усилват гласовете на онези, които мислят, че всички политически партии са еднакви? Чували сте ги и вие във вашите села и градове. Защо расте апатията в народа ни и намалява вярата, че може нещо да се промени? Пропастта народ – политическа класа се увеличава. Колко трябва да чакаме, за да осъзнаем, че това е огромен риск, не за собственото ни оцеляване като партия, а за функционирането на държавността, за представата на демокрацията и за принципите, залегнали в Конституцията на Р България?“, попита лидерът на БСП.

Според Нинова няма нищо извънредно в заседанието на Конгреса, той е постоянно действащ орган.

Последните седмици имаше много въпроси защо свикваме заседание сега. Дори се внуши, че този конгрес е извънреден. Няма нищо извънредно в това заседание, добави тя.

„Има ли толкова важни и актуални политически въпроси, които да се нуждаят от обсъждане във върховния ни орган? Да, за пръв път България е председател на Съвета на ЕС. Това е възможност страната ни да бъде не само домакин, но и активен участник във вземането на решение за бъдещето на Европа. Ние декларирахме, че ще подкрепим правителството за председателството при едно условие, че приоритетите на това председателство бъдат изготвени в парламента от всички парламетарно представени партии и в национално съгласие. Г-н Борисов прие това условие и разбира се, не го изпълни. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат как да се развива ЕС. Правителството сведе председателството до техническа подготовка“, коментира Нинова.

Според нея трябва да се чуе мнението на цялата партия и да се ангажират българските граждани по този така важен за България и за живота на всеки един от българите въпрос.

Нинова разкритикува премиера Бойко Борисов във външната политика. „След совалката на премиера Борисов между Анкара и Берлин, не само че напрежението не намаля, а ескалира“, каза Нинова. „Посредникът се сниши. След това нашият премиер се нае да посредничи между Висшеградската четворка. Прояви отношение към срещата в Прага. Резултатът от това посредничество не закъсня. Виктор Орбан заяви, че не приема силовото прилагане на квоти“, посочи Нинова. „Българският посредник се прибра в София тихо и кротко“, каза Нинова за премиера Борисов.

По отношение на Шенген, Нинова посочи, че Борисов е ударил на камък и то сред приятелите си. Според нея по същото време няма ясна визия на правителството по кой от сценариите на Юнкер ще се развива Европа.

„Това е външна политика на пиара, на снимката, на снишаването и послушанието. През това време се хвърля енергия и средства, БСП да бъде представена като антиевропейска партия. На какви факти почива тази манипулация? На общественото мнение, най-силно проработило в предизборната кампания“, каза Нинова.

„Втората тема е Бюджет 2018“, каза Нинова. По думите й вярно е, че бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да представи своята алтернатива.

„Ние сме поемали ангажименти и сме длъжни пред онези почти 1 млн. българи, които ни подкрепиха да спазваме обещанията си“, заяви лидерът на БСП.

По думите й това е тест за тяхната политическа зрялост или политическото им високомерие.

Лидерът на червената партия завърши речта си пред конгреса цитирайки есе на писателя Николай Петев.

 

  • корнелия нинова
  • конгрес на бсп

    Source: nbox

    Leave a comment

    Search

    Back to Top