Испанският премиер Рахой уволни Пучдемон и неговото правителство, свика избори на 21 декември

Испанският премиер Рахой уволни Пучдемон и неговото правителство, свика избори на 21 декември

General 0 Comment
Испанският премиер Рахой уволни Пучдемон и неговото правителство, свика избори на 21 декември
Сред първите уволнени ще е и шефът на каталунската полиция, който е обвинен в подстрекаване към размирици. Испанската прокуратура ще повдигне идната седмица обвинение за метеж срещу лидера на каталунските сепаратисти Пучдемон, грози го 30 години затвор.

Испанският министър-председател Мариано Рахой разпусна каталунския парламент и свика регионални избори на 21 декември. Той уволни местният премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство, предаде Би Би Си.

“Пучдемон имаше шанса да свика нови избори, сега ние го правим, за да дадем на каталунците отново право на глас”, заяви Рахой.

Той обеща “чисти” и “законни избори”, наричайки ситуацията в Каталуния около обявяването на независимостта ѝ “тъжна”.

Сред първите уволнени ще е и шефът на каталунската полиция, който е обвинен в подстрекаване към размирици, предаде кореспондентът на БНТ.

Испанската прокуратура ще повдигне идната седмица обвинение за метеж срещу лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, обяви представител на прокуратурата.

Според испанското законодателство престъплението за „метеж“ се наказва със затвор до 30 години.

“Никой в Европейския съюз няма да признае” обявената от каталунския парламент независимост на испанската автономна област, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ДПА.

Таяни коментира, че декларацията за независимост “противоречи на върховенството на закона, испанската конституция и автономния статут на Каталуния, които са част от правния ред на Европейския съюз”. МВнР потвърди подкрепата си към Испания. 

Франция също не признава независимостта на Каталуния и възнамерява да разговаря само с централните испански власти, заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес, съобщи БТА.

Льо Дриан призова за спазване на испанската конституция и на съобразяване с правовата държава. Каталунският въпрос трябва да бъде разглеждан в тази рамка и по тази причина Франция не признава приетата по-рано от регионалния парламент декларация за независимост на испанската област, каза той в комюнике. 

Льо Дриан изрази безпокойство от развитието на ситуацията в Каталуния. Франция иска да види Испания силна и единна, подчерта той.

 • премиер
 • рахой
 • испания
 • уволни
 • пучдемон
 • правителство
 • избори

  Source: nbox

  Leave a comment

  Search

  Back to Top