700 кметове запяха каталунския химн след реч на Пучдемон

700 кметове запяха каталунския химн след реч на Пучдемон

General 0 Comment
700 кметове запяха каталунския химн след реч на Пучдемон
Премиерът на каталунското правителство Пучдемон призова привържениците на независимостта на областта да запазят спокойстве предвид очаквания натиск от Мадрит.

Пред стотици съмишленици, събрали се в сградата на каталунското законодателно събрание, той каза: “През следващите дни трябва да запазим своите ценности на пацифизъм и достойнство. В нашите, във вашите ръце е изграждането на републиката” , предадоха АП и ДПА.

По думите на Пучдемон каталунският парламент е взел днес “отдавна очаквана стъпка”, която трябва да се отстоява по “мирен, цивилизован и достоен начин”. 

В отговор на речта скупчените в парламентарната сграда около 700 кметове запяха каталунския химн “Елс Сегадорс” и заскандираха “Свобода! Свобода!”. 

Каталунското национално събрание, една главните сепаратистки партии в Каталуния, призова днес държавните служители в областта да не изпълняват заповедите не правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

Призивът на партията за “мирна съпротива” бе предшестван от решение на Сената в Мадрид, което упълномощи испанското правителство да наложи пряко управление на областта. 

Минути по-рано регионалният парламент в Барселона одобри решение за отделянето на областта от Испания и създаването на независима и суверенна каталунска република.

 • кметове
 • запяха
 • каталуния
 • химн
 • пучдемон

  Source: nbox

  Leave a comment

  Search

  Back to Top