Хиляди литри нелегален алкохол – иззети от Агенция „Митници”

Хиляди литри нелегален алкохол – иззети от Агенция „Митници”

General 0 Comment
Хиляди литри нелегален алкохол - иззети от Агенция „Митници”
Хиляди литри нелегален алкохол – иззети от Агенция „Митници”. 60% от казанджиите не декларират истинските количества, които произвеждат, предава Нова телевизия.

Освен с щети за хазната, те заплашват и здравето на стотици потребители, които купуват по- евтиния, но по-некачествен алкохол.

Под лупата на митничарите – селата край Пловдив, част от т.нар. Родопска яка. Проверки се правят на казани, за които има информация, че крият продукция и съответно – акциз. А казанджиите имат просто обяснение защо нарушават закона:

„Страх ги е от акциз. 4,40 лева на килограм кой ще ти даде? То гроздето е 1 лев. От 4-5 кила грозде излиза 1 кило ракия. Даде 5 лева за грозде и 4,40 за акциз, става му 10 лева килото. Откъде да ги вземе?”, пита Стоян, собственик на казан.

Затова и варят нелегално. Въпреки санкции.

С колко точно ощетяват бюджета нелегалните казани е трудно да се пресметне. Проблемът обаче има и друг, не по-малко сериозен ъгъл. Домашната ракия може да се окаже смъртоносна, ако се пече от некачествени или вкиснали джибри. В нея има два пъти повече метанол. Затова от Агенция „Митници” проверяват и качеството.

В лабораторията на митниците експертите установяват колко акциз са спестили нарушителите и опасен ли е иззетият алкохол.

Дори да е безопасен за здравето, нелегалният алкохол ощетява държавата с стотици левове неплатен акциз.

 • литри
 • нелегален
 • алкохол
 • агенция
 • митници

  Source: nbox

  Leave a comment

  Search

  Back to Top