Радев: Кохезионната политика е жизненоважна за Източна Европа и България, ако искаме силен ЕС

Радев: Кохезионната политика е жизненоважна за Източна Европа и България, ако искаме силен ЕС

General 0 Comment
Радев: Кохезионната политика е жизненоважна за Източна Европа и България, ако искаме силен ЕС
Председателството е уникален шанс България да бъде представена отвъд формалния дневен ред и заседанията на Съвета от гледна точка на нейната богата култура, туризъм, индустрия, земеделие, заяви еврокомисарят

Като предстоящ председател на Съвета на Европейския съюз България осъзнава колко важно е справедливото и ефективно разпределение на европейските средства и формулирането на бъдещата Многогодишна финансова рамка. Ще работим заедно с Европейската комисия за намирането на най-добрия компромис, като отчитаме растящите нужди от повече средства в ключови сфери. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

„Кохезионната политика е жизненоважна за Източна Европа и България, ако искаме да видим Европа стабилна, сигурна и силна на глобалната сцена. Инвестициите в конвергенцията и в развитието на по-бедните райони стабилизират целия Съюз и носят значими икономически ползи и за страните, които са нетни платци в ЕС“, заяви Румен Радев. Държавният глава и Гюнтер Йотингер се съгласиха, че именно чрез ефективна кохезионна политика, съвместни инвестиции и дългосрочно бюджетиране в рамките на ЕС ще се постигне ефективна конвергенция на икономиките на държавите членки. 

„Председателството е уникален шанс България да бъде представена отвъд формалния дневен ред и заседанията на Съвета от гледна точка на нейната богата култура, туризъм, индустрия, земеделие. Заинтересовани представители както от публичната сфера, така и от бизнеса ще имат шанс да опознаят истински вашата държава“, заяви комисар Йотингер и добави, че началото на 2018 г. ще бъде ключов момент за преговорите как европейските средства да се изразходват максимално ефективно и с най-голяма добавена стойност. 

По време на срещата президентът призова в бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС да бъдат предвидени програми за стимулиране на развитието на човешкия капитал, научноизследователската и развойната дейност в по-слабо развитите региони на Европейския съюз. Не само инфраструктурата, но и мотивираните и квалифицирани млади хора, които търсят перспектива в своите страни, са решаващ фактор за привличането на повече инвестиции и ускоряването на икономическия растеж в изоставащите в своето икономическо развитие региони, каза още Румен Радев.

 • радев
 • кохезионна
 • политика
 • източна европа
 • българия
 • ес

  Source: nbox

  Leave a comment

  Search

  Back to Top